torsdag den 31. januar 2013

Uhmnn Pizza Time!

Pizza før og efter bagning

Vi fik hjemmelavet pizza til aftensmad og drengene elsker det! De får deres egen version med tomatsauce, revet ost grøn peber i små tern og til sidst toppet med skinke i strimler.

Jeg lavede desuden én lille en til mig selv, hvor der også kommer løg og ananas på. Carstens favorit er med pepperoni, ekstra ost og basilikum pesto. Se opskriften på en original italiensk pizza her.

Bages nederst i ovnen 15 min ved 300 grader - og
jeg kan stille ovnen til at varme mest forneden
Den sidste portion dej skærer jeg i små stykker og fordeler de sidste rester. Når de er bagt og afkølede, kommer de i fryseren, og så er der lidt nemt til madpakkerne.

lørdag den 26. januar 2013

Italiensk pizzadej efter original opskrift

I sommeren 2011 var vi på sommerferie i Italien, hvor vi boede i den ene halvdel af huset hos en Italiensk familie. En enkelt aften spiste vi sammen med hele den italienske familie, hvor faderen lavede pizzaer til os. 

Faderen havde arbejdet i hans forældres familie-restaurant i mange år, hvor hans specialitet var... PIZZA!! Så aftensmaden blev tilberedt på professionel vis - i udendørs pizzaovn efter familiens egen pizzaopskrift.

Jeg forsøgte at forstå opskriften, da faderen på sit gebrokne engelsk forklarede ig den - det var jo på "slum" og "gefuhl". Jeg har prøvet mig meget frem efter vi er kommet hjem, og herunder får I opskriften:-) 


Det skal du bruge til ca 36 boller - 2 plader:

Dej:
25    g.      gær

500 ml     fingervarmt vand
1      tsk    salt
1               æg
3      spsk olie
300 g       durum mel
560 g       tipo 0 mel


Tomatsauce:
1     flaske/ 650 g mosede tomater fra Urtegården
2     tsk     salt
2     spsk  tørret oregano
3     fed     hvidløg


Sådan gør du:


- Gæren røres ud i lunkent vand. Æg, olie og salt tilsættes og det hele blandes.

- Durum melet tilsættes først, og herefter tipo 0 melet. Hold ca 1 dl tilbage til at bruge, når dejen skal
  rulles ud.

- Lad dejen hæve - jo længere jo bedre og gerne i en plastpose.

- Tomatsaucen laves gerne nogle timer i forvejen, så den når at stå og trække.

- Put det fyld på pizzaen, som du foretrækker. Vi lærte at bruge det rigtige bøfmozarella, og
  pizzamandens egen specialitet var bare tomatsauce, mozarella og et drys af oregano. Da pizzaen
  kom ud af ovnen, fik den en sjat olivenolie:-)

En god rækkefølge til fyldet, er først at smøre tomatsauce på, så smuldret/revet ost, lidt grønt og til sidst kødet.

- Bag pizzaen - helst på en pizzasten og ellers på en plade i bunden af ovnen ved 300 grader i 10-15
  minutter.

I Italien, havde pizzamanden (som Mathias kaldte ham) dejen til at hæve i små pizza-bunde-portioner. Hver portion var pakket ind i et stykke film, og så lå de (det var en kæmpe portion dej han lavede af gangen) i en kommode i skufferne! Dejen blev lavet klar om morgnen, og så stod det køligt og hævede i kommoden, til vi skulle have det om aftenen.

onsdag den 23. januar 2013

Strikkede babyfutter



Jeg er startet ud med opskriften fra "Blød begyndelse" af May B. Langhelle og har rettet opskriften til efter min smag. Her er hvad jeg har gjort:

Babyfutter str 0-3 (4-8) 9-13 (14-18) måneder:
Strikket i Trunte fra Hjertegarn på pind str 21/2

1.  Slå 36 (40) 44 (50) masker op.

2.  Strik rib til arbejdet måler 8 (9) 10 (11) cm.

3.  Strik en hulrække: *2r, slå om, 2r sammen* Gentag fra *

4.  Strik 4p retstrik

5.  Nu skal vristen strikkes: Sæt de 13 (15) 16 (17) yderste masker i hver side på en sikkerhedsnål.
     TIP: Her strikker jeg r ind til hvor maskerne til vristen begynder, for at undgå at skulle hæfte.

6.  Strik ret over de 10 (10) 12 (14) midterste masker til vristen(midterstykket måler 4 (5) 6 (7) cm.

7.  Bryd garnet.

8.  Tag m fra sikkerhedsnålene ind på pinden og strik
      samtidig m op på hver side af midterstykket. Vær
      opmærksom på at få strikket maskerne op, så der bliver en
      ret og en vrang side.

9.   Strik 12 p retstrik (6 riller) over alle maskerne.

Sålen:

10. Strik frem og tilbage over de 10 (10) 12 (  )  midterste
       masker. Hver gang man strikker den sidste af disse,
       lukker man af, ved at strikke masken sammen med den
       nærmeste maske fra sidekanterne. Første vrang maske på
       hver pind tages løs af, som om man skulle strikke den  
       vrang.

11. Strik frem og tilbage på denne måde, til der er 4 masker
       tilbage.

12. Strik nu midterstykket masker sammen 2 og 2 - se evt her hvordan

13. Luk af og sy sammen bagpå samt hæft alle ender.

Blomster (hæklet):

14. Slå 5 lm op og saml dem til en ring med 1 km

15. I første omgang, hækles der 18 fm om ringen (den 1. fm på hver omgang erstattes af 1 lm), slut med 1 km i den første lm

16. I anden omgang *1 fm, 5 lm, spring 2 m over*, gentag fra * til * (= 6 lm-buer). Slut med 1 km i den første lm.

17. Hækl (1fm, 6 stgm, 1 fm) om hver ag de 6 lm-buer. Bryd garnet og hæft enderne.

Hæklet kant (muslingemønster):

18. Hækl 1 fm i den første lænke og derefter 1 lm.

19. *Hækl 3 stgm i den 2. lænke talt fra fm. Hækl derefter 1 lm og 1 fm i 2. lænke og til sidst 1 lm* Gentag fra * til * kanten rundt.




Jeg modtager meget gerne kommentarer til dette indlæg og især hvis, der er sneget sig fejl ind i opskriften. Jeg får ikke strikket sålen så pænt, da jeg ikke kan hitte ud af at strikke rigtig til ret og vrang... Nogen, der kan forklare det... og forklarer jeg problemet forståeligt...?



tirsdag den 22. januar 2013

Strikkede sokker fra bedstemor - nu med sock-stop

Begge drenge har hver fået et par hjemmestrikkede sokker fra deres bedstemor.

For at de skal ikke skal blive for hurtigt slidt, har jeg behandlet dem med rå latex - en ekstra bonus er at de også bliver vandtætte under bunden, og det er EN STOR FORDEL i børnehaven og i skolen for tiden.

Latex kan købes her.

søndag den 20. januar 2013

Der mangler stadig noget...

Før jul, havde vi et skrivebord til at stå her, men det er kommet på loftet på et af drengenes værelser.

Der blev en tom plads, og dermed en bedre plads til oldes stol.

Jeg har været i Bolighuset Living eller Livingshop, som de fleste nok bedre kender det, for at købe denne magasinholder - den er fed, og fåes også i forskellige andre størrelser - kig på we shop eller på Livingsshops we design her.

Hjørnet er ikke færdigt endnu, jeg har ikke hvad der skal til - det dukker lige pludselig op et eller andet sted...

fredag den 18. januar 2013

Mangler et lille stilleben

Jeg tror, jeg er blevet lidt "pynte-kureret" ovenpå al pynten i julen...

Lige nu står lampen på bordet her i hjørnet helt alene, og jeg kan slet ikke lige finde motivationen og inspirationen til at få det gjort "færdigt".

Lige pludselig skal det nok komme - håber det bliver før tulipanerne springer ud, for der går nok lidt endnu sådan som vejrudsigten ser ud...

torsdag den 17. januar 2013

Min lille amigurumi bi

Hvem bliver ikke forelsket i denne lille bi - i amigurumi-figurerne generelt. Jeg ville forære en krukke af min søsters honning, og syntes der skulle lidt ekstra ved, så jeg fandt en opskrift på denne lille bi... Og fik den også hæklet, men kunne ikke nænne at forære den væk... Lidt pinligt, men det er jo min første, og han er så søøød... Så honningen måtte blive gave nok i første omgang...


Her er hvordan jeg gjorde:


Jeg arbejdede i kontinuerlige runder af fast masker uden sammenføjninger. Det er en god idé at sætte en markør i første sting af første runde, så man kan se hver gang, der er hæklet en runde.


Mine forkortelser:


rnd:               runde
lm:                 luft maske
fm:                 fast maske
km:                kædemaske


Hoved og krop:

Start med hovedet, som hækles i gult garn; 

Rnd 1: Slå 2 lm op, hækl 1 fm i 2. lm fra nålen
Rnd 2: 2 fm i hver fm rundt - 12 fm
Rnd 3: (fm i næste fm, 2 fm i næste fm) 6 gange - 18 fm
Rnd 4: (fm i næste 2 fm, 2 fm i næste fm) 6 gange - 24 fm
Rnd 5: (fm i næste 3 fm, 2 fm i næste fm) 6 gange - 30 fm
Runde 6-12 (obs på de ekstra runder): fm i hver fm rundt
Rnd 13: (indtagning) 15 gange - 15 fm



Hals:
Rnd 14: (fm i næste 3 fm, indtagning) 3 gange - 12 fm

Krop:
Klip fra Sys Fredens "Hækleskole"
U-undværlig minibog, som altid ligger
sammen med mit hækletøj 
Rnd  15: (udtagning) 12 gange - 24 fm
Rnd 16 og 17 (obs på de ekstra runder): fm i hver fm rundt Bryd garnet. Udstop hovedet.
Rnds 18-22 Med brunt garn, fm i hver fm rundt. Bryd garn.
Rnds 23-26 (obs på de ekstra runder): Med gult garn, fm i hver fm rundt
Udstop kroppen, og gør udstopningen færdig efterhånden som du lukker af
Rnd 27: (indtagning) 12 gange - 12 fm

Rnd 28: (indtagning) 6 gange - 6  Luk af.
... Jeg fortsætter med lukket af til jeg ikke kan mere og bryder og hæfter til slut garnet.

Vinger (der laves 2 stk.):
Med hvidt garn, slå 7 lm op
Række 1: fm i 2. lm fra nålen samt i næste/3 lm 
halvst i næste lm 
stm i næste lm 
spring over en lm
6 fm i sidste lm, 
arbejd på modsatte side af lm:
stm i næste lm, 
halvst i næste 2 lm, 
fm i sidste 2 lm,
vend.

Række 2: 1 lm, 
fm i næste 2 m
halvst i næste 2 m, 
stm i næste m, 
2 stm i hver af de næste 6 m, 
halvst i næste 2 m, 
fm i sidste 2 m, vend.
Row 3: 1 lm, kædem i hver m rundt. afslut
Sy vingerne på plads på bagsiden af bien.



Ben (der laves 6 stk.):
Med brunt garn, 7 lm, 3 fm i 2. lm fra nålen,
km sidste 5 lm. Afslut.
Sy på plads

Følehorn (Der laves 2 stk):
Med brunt garn 10 lm, km i 2. lm fra
nålen og i hver lm på.
Afslut. 
Sy på plads. 

Broder brune, franske knuder som
øjne og broder et rødt smil.


Amigurumi


På Wikipedia, har jeg læst mig frem til, at Amigurumi kommer af japansk ami, som betyder hæklet eller strikket, og nuigurumi, som betyder udstoppet dukke. Som regel forestiller de små dukker dyr, men kan også være alt muligt andet.


Her er min første amiguri - en bi... hvis man skulle være i tvivl...
Klik på billedet, for at få en vejledning.


Det er på Majas blog Håndarbejdsom, at jeg har set de første små søde dukker/amigurumier. Hendes bøger, er kommet på min ønskeseddel, og kan bla købes på denne hjemmeside via linket her

Jeg har også fundet en god blog med en masse gratis opskrifter og skøn inspiration - kom til siden her.


Her er min 2. amiguri, og den
blev meget flottere i 2. omgang

tirsdag den 15. januar 2013

Lidt tid til mig alene

I dag havde jeg en fri fra arbejde og startede fridagen med en skøn kop kaffe. På arbejdet får vi kaffe fra en automat, og det kan slet ikke måle sig med friskmalet kaffebønner i stempelkanden. 


Jeg har lunet og skummet mælk i en Bodum mælkeskummer, og da min kop kaffe skulle fotograferes og på bloggen, har den da også lige fået et hjerte på toppen - drysset kakaopulver fra en si.

Herunder er der en lille video, som viser hvordan man brygger en stempelkandekaffe. 

video

Til en god kop - lidt stærk kaffe, bruger jeg ca 60 g kaffe (til en 8 koppers kande). 

Når vandet i el-kedlen har kogt, lader jeg det stå i et minuts-tid, så temperaturen falder lidt. Temperaturen må ikke være over 95 grader, da man så ødelægger de gode, æteriske olier i kaffen.

Jeg har engang ladet mig fortælle, at det er vigtigt at huske, at når trække tiden er gået, skal man man røre let i kaffen, og herefter "skumme den af", inden man "stempler" kaffen, da der på toppen ligger nogle skadelige olier, som et kaffefilter normalt får siet fra.

Velbekomme:-)

mandag den 14. januar 2013

En sød veninde havde lidt forår med

Så dejligt at sidde og sludre med en god veninde over en kop kaffe.

Det gir mig glæde og ny energi og så havd hun  et par vaser med med skønne lysegrønne og snart hvide perlehyacinter.

Hvor er jeg bare heldig med at have mine få, men nære veninder.

Jeg ønsker venskaber for jer alle, og husk at pleje hinanden.


søndag den 13. januar 2013

En dejlig weekend på Mors


Vi har været på Mors, hvor mine svigerforældre bor, og der har vi hygget med hinanden, med god mad og ild i brændeovnen. 

Min svigermor strikker for tiden sokker til sine børnebørn, og havde et par færdig til hver af drengene - dejlige varme sokker. Er de ikke heldige - at have en bedstemor så dejlig. Bedstefar hygger også om drengene, og det er især i værkstedet drengene giver ham point:-)

Jeg havde både strikketøj og hækletøj med, og fik også et lille stikkende projekt færdig - jeg skal vise det en anden dag...

Og vær-så-god svigermor, og hvem som ellers kunne få lyst: Herunder er opskriften på mine gulerodsboller:-)

Verdens bedste Gulerodsboller


Det skal du bruge til ca 36 boller - 2 plader:

Dej:
2      pk      gær
2      dl       A38 0,5% - gerne økologisk
4      dl       vand
4      spsk   sukker
4                æg
400  g        fint revet gulerødder
2      dl       solsikkekerner
2     tsk      salt
400 g         ølandshvedemel
200  g        grahams- eller rugmel
600 g       hvedemel


Sådan gør du:

- A38 og vandet blandes og lunes til det er fingervarmt. Jeg plejer at tage lidt af blandingen fra i en skål, og opløser gæren heri før det tilsættes hele blandingen.

- Tilsæt æg, salt og sukker og rør rundt.

- Tilsæt solsikkekernerne.

- Tilsæt melet - først rører jeg grahams- eller rugmelet, derefter ølandshveden og til sidst rører jeg hvedemelt i - det hele i en røremaskine.

- Jeg vurderer dejen - den skal minde lidt om havregrød, men må heller ikke være for blank., jeg tilsætter ekstra hvedemel efter behov.

- Lad dejen hæve i ca 30 min.

- Jeg plejer ikke at røre for meget i dejen, før jeg sætte den på 2 plader med et par skeer.

- Smør evt bollerne med sammenpisket æg. Lad dem efterhæve ca 20-30 min.

- Bag bollerne ved 220 grader i ca. 15 min til det er flotte gyldne.

Bollerne er super gode til at fryse ned, og så plejer jeg at tø dem op i microovnen efter behov - så er de som nybagte - uhmnnn, jeg har altid disse boller i frysren, og hele familien elsker dem.

torsdag den 10. januar 2013

Et mirakel blir til

Min lille nevø og drengenes fætter Frederik ligger inde i min lillesøsters mave og vokser sig ligeså stille til et lille menneske, som kommer til at give min søster og hendes mand så mange glæder og så stor lykke. 

Det er så fantastisk at tænke på, og jeg bliver varm og glad indeni over at tænke på al den lykke, der vokser i søsters mave. Vi følger spændt med i den voksende mave og på hvordan moderen har det, da hun for kort tid siden fik konstateret sclerose og har også et par andre handicaps, som kan komme til at give nogle udfordringer...  Men intet driller nu, og vi nyder den glæde og forventning de kommende forældre deler med os.


mandag den 7. januar 2013

Vasketøjsbord blev til familieprojekt

Jeg har fået arrangeret mig et bord af en gammel dør fra kælderen, to bukke fra Harald Nyborg og nogle gamle brædder der lå til huset, da vi flyttede ind.



Drengene var meget ivrige for at hjælpe, og de savede brædder til, så jeg har fået en hylde under bordet - dejlig med sådan et par to handymænd:-) ... Og det er ikke deres far de har det fra...



lørdag den 5. januar 2013

Strik til kusine Bella

I juleferien var vi på en lille nytårsferie i Lalandia bla sammen med min niece - Bella, som endnu ikke er fyldt et år.

Det gav mig lyst til at få gang i strikkepindene, og i bogen "Blød Begyndelse" af May B. Langhelle, fandt jeg en skøn opskrift på babyfutter.

Futterne blev færdige her til aften - et "prøve-par" i bomuldsgarn fra Søstrene.

Jeg har købt nye forsyninger til et par i merino uld fra Hjertegarn - det hedder "Trunte", og jeg er allerede så småt igang.

De færdige futter får Bella imorgen:



fredag den 4. januar 2013

Strik 2 masker sammen og luk af efterhånden

Jeg er ved at strikke hjemmefutter til min lille niece, og skulle bruge en anvisning til at strikke 2 masker sammen og lukke af efterhånden... og fandt den her: Måske andre kunne få brug for hjælp hertil...